+31(0)6 229 72723 | +31(0)6 533 13066 events@eventsincompany.nl

THE BIG X

De toekomst is een grote puzzel. En de vraag is: wie heeft de antwoorden?
Wij allemaal.
Wij zijn allemaal deel van de toekomst.
Wij zijn allemaal een stuk van de grote puzzel.

De 10e editie van TEDxAmsterdam stond in het teken van THE BIG X, als symbool voor tien, voor de stad Amsterdam (XXX), maar ook voor het grote onbekende. De toekomst. Aan EVENTS in Company de opdracht om samen met Jasper van den Berg van Stichting Nieuwe Helden de kick off van deze speciale editie te organiseren, en 10×10 kinderen uit te nodigen die 10 jaar geleden op de dag van de 1e editie van TEDxAmsterdam in Amsterdam geboren zijn. Het gaat om hun toekomst. 

We gingen aan de slag; op zoek naar 10×10 kinderen, geboren op 27 september 2012 in Amsterdam (ten tijde van de 1e editie van TEDxAmsterdam), en die met ons de 10e verjaardag van TEDxAmsterdam willen vieren. Op zoek naar hun toekomst dromen. Wie zijn zij? Wonen zij nog in Amsterdam? Op welke school zitten ze? Hoe komen we met hen in contact? Wat vragen we hen? Wie moeten toestemming geven om hen op 29 november 2018 bij de opening aanwezig te laten zijn? Ouders, schoolleiding, leerplichtambtenaar, arbeidsinspectie? En wie begeleidt hen dan? Op een gewone schooldag? Hoe groot is hun rol tijdens de opening (of juist hoe klein)? En hoe belangrijk is het voor de opening van deze 10e editie dat het om kinderen gaat die op die dag in Amsterdam zijn geboren? 

We hebben de vraag opnieuw gesteld en zijn op zoek gegaan naar 4 klassen met elk ongeveer 25 kinderen, in de leeftijd 9-10 jaar (groep 6), uit verschillende regio’s in Amsterdam, een diverse multiculturele groep met een varieteit aan dromen, en we hebben hen gevraagd naar hun droom voor de toekomst. We hebben uitgebreid met de verschillende groepen gepraat en uitgelegd dat wij – de volwassenen van nu – wel van alles kunnen bedenken voor de toekomst, maar dat het minstens zo belangrijk is te weten wat zij – de volwassenen van de toekomst – voor hun toekomst wensen? Verschillende dromen hebben ze eerst op papier uitgewerkt, en nadat we die met elkaar hadden besproken, hebben ze hun mooiste droom op een groot TEDxAmsterdam puzzelstuk getekend. De puzzelstukken hebben we verzameld en deze worden tijdens de opening inelkaar gezet tot een groot kunstwerk met toekomstdromen.

Ik droom ervan om met mijn vrouw op de bank te zitten en TV te kijken

Wij werden geraakt door de uitkomsten; bijzonder, puur, vaak opmerkelijk en hartverwarmend. De kinderen gaven ons een kijkje in hun droomwereld. Om wat dromen te noemen:

– een 4-baans snelweg met 3 banen voor het openbaar vervoer en 1 baan voor gewone auto’s (om mensen te stimuleren met het OV te reizen);
– lieve medicijnen voor mensen met kanker, zodat ze geen pijn hebben en minder ziek worden;
– een plan voor een groenere buurt en om minder bomen te kappen;
– winnares worden van The Voice of Holland, of Holland Next Top Model;
– rijk worden en merkkleding kopen;
– met mijn vrouw op de bank zitten en TV kijken.

 

    

 

Alle kinderen die we spraken droomden over een mooie toekomst, daarin waren ze unaniem. Hun achtergrond / basis leek bepalend voor de mate waarin ze in staat waren wat afstand re nemen en te dromen over dingen die niet direct met henzelf te maken hadden. Zo viel ons op dat kinderen, die veel gereisd hadden en met een meer intellectuele achtergrond, een wijdere toekomstblik hebben en zelfs in staat waren oplossingen te bedenken voor meer mondiale problemen. Bij met name de kinderen van de Internationale School, maar ook van een witte school in Amsterdam Zuid kwam dat naar voren. Het viel ons op dat de kinderen van de zwarte scholen in Amsterdam-Zuidoost zichzelf meer in het middelpunt van hun dromen plaatsten, en droomden over een toekomst voor zichzelf, gericht op succes, geld en schoonheid.

10×10 kinderen uit Amsterdam in de leeftijd van (ongeveer) 10 jaar mochten getuige zijn van de kick off van de 10e editie van TEDxAmsterdam. Hun dromen getekend op puzzelstukken, onderdeel van de puzzel van het grote onbekende. Uit de groep hebben we 5 kinderen gevraagd hun droom tijdens de opening op het podium aan een volle zaal met mensen te vertellen. Ter inspiratie. 

 

       

 

Het was een fantastische opdracht waar we vaak aan terug zullen denken! Mede dankzij alle hulp van de schoolleiding en docenten van De Internationale School in Amstelveen, OBS Holendrecht in Amsterdam Zuid-Oost, De Willemsparkschool in Amsterdam Zuid en Basisschool Mobiel in Amsterdam Zuid-Oost, en alle ouders die tijd hebben vrijgemaakt om de kinderen te begeleiden van/naar de Stadsschouwburg. En niet te vergeten alle kinderen die hebben meegewerkt en ons een kijkje hebben gegeven in hun droomwereld. Na afloop taart en limonade. Onvergetelijk!